veiligheid verkeer voorzieningen

Historie van de wijk

trisken

De Trisken
 
Op de Hanebalken is onze woonplek,in 1989 zijn wij van uit de Folgeren hier komen wonen.
We wonen vlak bij de Jachthaven, kunnen vaak gaan wandelen naar het Parkje bij de Sanding.
Maar ook het schelpenpad op het dijkje langs de Drait, ons mooie rivier langs onze Trisken .
De Knotwilgen die op het dijkje staan langs De Drait , zijn geplaatst door het meedenken van mensen uit de Trisken
Ik heb daar zelf ook over meegedacht, ik ben natuurgids van het I.V.N  , dat is een natuurvereniging voor  natuureducatie.
Wij hebben de Knotwilgen geadviseerd, anders hadden er andere bomen gestaan.
Ik heb de bomen zien groeien, het waren eerst hele dunne wilgenstammen, maar zijn nu hele dikke bomen ,met een dikke kruin ,een pracht gezicht.
We noemen het ook wel Schapen dijkje, de schapen zijn ook weer terug gekeerd, om te grazen.
Dit samen is een mooi geheel.
In de Winter kan men ook over De Drait schaatsen,en genieten van het Winterlandschap.
Aan de buitenkant van de wijk dicht bij de Hanebalken is een Sportparkje ,met een Basketbalveld , Voetbalveld , Volleybalveld en Tennisveld hier word in de Zomers veel gebruik van gemaakt.
Hier achter een parkje met een natuurvijver , met Krabbescheer , Gele lis , Libeles , Vlinders , Salamanders en Kikkers enz.
Dus rond om de Trisken is het heerlijk genieten .
 
Groetjes Adrie Mens

Fijn wonen

Er werd ons gevraagd waarom het zo fijn wonen is in de Trisken........                                                    Nou, die vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden. Dat begint al als wij over het fietspad naar huis fietsen. Een mooi stukje natuur, die schelpenpaadjes en het water "de Drait". Heerlijk, die rust en die ruimte.      Maar je bent ook in een mum van tijd buiten Drachten, dichtbij bos en water.                                          In de wijk is het prettig wonen, het is net een dorp met twee leuke scholen, een wijkcentrum en veel speelgelegenheid voor kinderen.  Wij zitten hier prima naar onze zin.

Familie van der Heide.

 

Geschiedenis Deelauto de Trisken

 

DRACHTEN – De inwoners van de Trisken gaan vanaf woensdag 31 januari 2018 als eersten in Noord-Nederland een elektrische auto met chauffeur delen. 

De deelauto is alleen bestemd voor wijkbewoners van de Trisken. Voor slechts 1 euro per rit kunnen zij zich naar elke plek in de gemeente Smallingerland laten brengen. De elektrische auto is ter beschikking gesteld door Arriva. Verder werken aan het project mee de gemeente Smallingerland, de provincie Friesland en de MOS.

Laadpaal

Een taakgroep van vrijwilligers is al volop bezig met de voorbereidingen, onder leiding van Hans Verhoef, projectcoördinator. Woensdagochtend 31 januari om half elf is het officiële startmoment bij wijkcentrum de Skammel aan de Melkkelder. Smallingerlandse wethouders zullen de officiële openingshandeling verrichten. De Deelauto start pas echt zodra de benodigde laadpaal aanwezig, dat zal vermoedelijk half februari zijn.

De Deelauto is bedoeld als aanvulling op het bestaande openbaar vervoer en als oplossing voor de slechte verbinding met de rest van Drachten na het wegvallen  van het openbaar vervoer  in de wijk. In de Trisken komt geen bus meer, terwijl de afstand van de Hooizolder tot het centrum van Drachten meer dan 5 kilometer is.

In de Trisken wonen 3.260 mensen, verdeeld over ongeveer 1500 huishoudens. Van hen is 41 procent ouder dan 45 jaar en 10 procent ouder dan 65 jaar. In de wijk wonen veel mensen zonder rijbewijs en met een laag inkomen. De Deelauto moet het woon-, leef- en werkklimaat in de wijk verbeteren en mensen, organisaties, wijken en dorpen met elkaar verbinden. Mensen helpen elkaar door ritjes voor elkaar te doen. Dat zorgt voor meer sociale samenhang, activeren van de buurt en korte lijnen. De chauffeurs krijgen ook een signalerende functie in de wijk (eenzaamheid, kwetsbaarheid, isolement of andere problematiek).

Pool

De projectcoördinator is vraagbaak en aanspreekpunt. De planner van dienst ontvangt aanvragen per website of telefonisch. Hij of zij beoordeelt de aanvraag en beantwoordt de aanvrager. De Deelauto rijdt op werkdagen van half negen ‘s ochtends tot half zes in de middag, altijd met chauffeur. Daarvoor is een pool van bestuurders beschikbaar, die elkaar zullen afwisselen. Wie gebruik wil maken van de deelauto kan dat 24 uur van tevoren aanmelden per telefoon of via de website.

De chauffeur(s) van dienst ontvangen de avond voor hun dienst een rittenstaat met de benodigde informatie over de te rijden ritten. De chauffeur van dienst laadt ‘s avonds de deelauto op en brengt de deelauto naar de nieuwe chauffeur, die vervolgens de ‘oude’ chauffeur thuisbrengt. Het project wordt in de wijk bekend gemaakt middels de huis aan huis verspreiding van flyers. Op de Deelauto komt verder reclame, met informatie over het project en telefoonnummer.