Vrijwilliger maakt schoon in de wijk

Jan (25)

Vrijwilliger maakt schoon in de wijk.

Sinds eind 2019 geen werk meer daardoor weinig sociale contacten, je

staat stil nu ook met Corona,  te weinig structuur, te weinig sociale contacten, te weinig beweging valt dan even rauw op je dak. Sportscholen dicht door Corona en dan zak je toch weg helaas.

Voordelen van het zwerfafval ruimen zijn : je komt in beweging, je maakt schoon in

je eigen wijk wat nuttig voelt, je komt mensen tegen waar je even een

praatje mee kunt maken. je bepaalt je eigen tijd, dag, tijdstip en duur.

ik kwam er ook pas per toeval achter via Facebook van Gemeente Smallingerland. De app heb ik zelf nog niet gebruikt maar ga die binnenkort proberen. Je kunt dan foto's maken van je buurt. Meer info staat op https://www.facebook.com/De-Schoonmonitor.

Ze deden daar een oproep om die app ( schoonmonitor) te gaan gebruiken. Ik had zoiets van je kunt de mensen ook zelf iets laten doen en gaf toen aan dat ik in mijn eigen wijk wel zwerfafval wilde ruimen. Dit werd goed opgepakt, ik mocht een mail sturen en binnen een week kreeg ik het materiaal thuis. Vuilniszakken, handschoenen, en zo'n grijper. Online heb ik zelf nog een sluitring gekocht, lijkt wat professioneler.

Mijn ervaringen met afval, veel bierblikjes, gewone frisdrank blikjes, mondkapjes, veel plastic, zelfs lege drankflessen.Eens per week loop ik een rondje en binnen een uur heb ik dan een volle afvalzak. Ik ben altijd schoonmaker geweest dus dit is ook best leuk en voelt nuttig om te doen. Het hoofd leegmaken is mijn doel, structuur pakken, noem maar op. Verder probeer ik elke dag een stuk te lopen. Afval ruimen werkt best therapeutisch

Af en toe kom je dan mensen tegen die een praatje willen maken, op gepaste afstand. Bekenden maar ook onbekenden die best positief reageren op deze actie. Maar laatst ook een dame die last had van mensen die vanwege Corona wat met een boog om haar heen liepen. Een praatje is dan wel leuk, even ventileren noemen we dat.

Groeten, Jan.