Nieuwsbrief van de gemeente Smallingerland

– Nieuwsbrief donderdag 16 mei 2024 –
Vergunningen   Bestaande plannen   Aanvragen   Gemeenteraad

De tijdelijke inrichting van het Raadhuisplein is klaar
Op woensdag 15 mei is de tijdelijke inrichting op het Raadhuisplein feestelijk geopend door wethouder Pieter van der Zwan en leerlingen van de basisschool St. Lukas.
Tijdelijke invulling
Het speeltoestel is het laatste toegevoegde onderdeel van de tijdelijke invulling van het Raadhuisplein. Naast het speeltoestel, het straatkunstwerk en het kunstwerk van Museum Dr8888 staan er nu ook grote ronde bakken gevuld met planten, bomen, speelelementen en zijn er extra zitplekken. 
Uitwerken plan
De tijdelijke inrichting van het Raadhuisplein is nu klaar en de komende tijd wordt bekeken wat er goed bevalt. Ondertussen wordt gewerkt aan het plan om het hele plein nog mooier te maken en definitief in te richten zodat het Raadhuisplein uiteindelijk ‘de huiskamer’ van de stad is. Alle tijdelijke elementen zijn opnieuw te gebruiken.
Meer informatie
Meer weten over het Raadhuisplein? Kijk dan op de projectpagina over de Herinrichting Raadhuisplein.
Op de foto wethouder Pieter van der Zwan met 2 leerlingen van de St. Lukas.
Opening Speeltoestel met Pieter van der Zwan
Smallingerland nummer 80 van Nederland

Apparaten met een stekker of apparaten die op batterijen werken worden door de inwoners van Smallingerland voor een groot deel apart ingeleverd. In Smallingerland zijn er in 2023 namelijk 6,6 kilo apparaten per persoon ingezameld. Gemiddeld in Nederland was dit 5,6 kilo per persoon. Smallingerland staat daarmee op plek 80 van de 337 meegenomen gemeenten.

Per 1000 kilo ontvangt de gemeente (en dus alle inwoners) een vergoeding van € 108,88.  We hebben dus meer dan € 40.000,- ontvangen. Helaas lopen we ook € 11.000,- mis omdat er ook inwoners zijn die hun apparaten niet gescheiden inleveren. Ook liggen er nog veel kapotte en ongebruikte apparaten bij mensen thuis. 

Kortom: lever apparaten apart in! Op www.doemaarapart.nl vindt u de inleverpunten. 


 
 Zwemmen in open water

De laatse week was het mooi weer en dan is het heerlijk om een duik te nemen in het koele water.

En zwemmen en recreëren aan het water en op het strand is gezond en leuk, maar is niet altijd zonder risico’s.

Zwemlocatie
Zwem daarom bij voorkeur op aangewezen zwemlocaties in onze gemeente. Hier worden namelijk de veiligheid en de kwaliteit van het water regelmatig gecontroleerd. Wilt u weten waar deze zwemlocaties in Smallingerland zijn? Kijkt dan op zwemwater.nl

Veilig zwemmen
Op sommige plekken mag u niet zwemmen. Bijvoorbeeld bij bruggen, sluizen en in vaarwegen. En let ook op de risico’s: is er stroming, zijn er objecten in het water, gaat het snel van ondiep naar diep water, kunnen er watersporters in de zwemzone komen. Meer tips over veilig zwemmen in open water leest u op veiliginenuithetwater.nl
 
 Gratis webinar ‘Koelen en Ventileren’

Je kunt nog zo je best doen om allerlei duurzame stappen te zetten, maar het goed ventileren van de woning wordt nogal eens vergeten. Daarom kun je hier nu alles over leren tijdens het gratis webinar ‘Koelen en Ventileren’ op donderdag 16 mei. 

Tijdens dit webinar leer je hoe je je woning koel kunt houden tijdens de warme zomermaanden, maar ook hoe je je woning goed kunt ventileren zonder dat het tocht tijdens de wintermaanden.

Het webinar wordt gepresenteerd door een ervaren deskundige en heb je de gelegenheid om via de chatfunctie al jouw vragen te stellen. Nog een bijkomend voordeel is dat dit jou helemaal niets kost! 

Klinkt goed toch? Meld je snel aan via www.SA24.nl/webinar