Nieuwsbrief van de gemeente Smallingerland

12 juni 2024
Rioleringswerkzaamheden Oliemolenstraat Vanaf maandag 17 juni 2024 vernieuwen wij de riolering in de Oliemolenstraat. Deze werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. De Oliemolenstraat is in delen afgesloten, verkeer wordt met borden omgeleid. Het gaat om de volgende afsluitingen :Van maandag 17 juni tot en met 12 juli is de rotonde De Tijen/De Lange West afgesloten. Doorgaand verkeer over De Lange West is mogelijk, deze weg blijft open voor verkeer;Van maandag 17 juni tot en met vrijdag 2 augustus is de weg tussen De Lange West en de Leerlooierstraat afgesloten;Van maandag 26 augustus tot en met vrijdag 20 december is de weg tussen de Leerlooierstraat en het Moleneind afgesloten.Wilt u op de hoogte blijven? In de BouwApp worden updates geplaatst over de rioleringswerkzaamheden zodra deze gestart zijn.   
Taalstages voor inburgeraars
Gemeente Smallingerland en De Lawei sloten donderdag 6 juni een samenwerkingsconvenant voor taalstageplekken voor inburgeringskandidaten. Hiermee geven zij inburgeraars de mogelijkheid ervaring op te doen in de praktijk.

Het convenant werd ondertekend door directeur Elly van der Goot van De Lawei en wethouder Pieter van der Zwan. Beide deden mee aan de ‘Baas van Morgen’, georganiseerd door JINC. Twee scholieren mochten voor een dag op de stoel zitten van de ‘Baas van vandaag’. Zij kregen hierdoor een beeld van hoe het is om directeur of bestuurder te zijn. De Bazen van Morgen ondertekenden mede het convenant. 

Lees meer…
 
 Staat jouw deur open voor iedereen?

Het is één van de slogans in de nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem tegen misstanden in huurwoningen. Criminelen hebben woningen nodig om bijvoorbeeld wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Zij verleiden huurders soms om criminele handelingen te verrichten of zetten ze onder druk om een kamer te verhuren. 

Veiligheid in de buurt
Geeft u criminelen toegang tot uw woning dan kan dit veel ellende veroorzaken. Mensen zijn zich vaak niet bewust van deze gevolgen. Daarnaast heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in uw buurt. De campagne roept daarom op om verdachte signalen (anoniem) te melden.

Hulp bewoners onmisbaar
Als buurtbewoner ziet u mogelijk als eerste dat er iets niet klopt bij een woning of dat iemand in een kwetsbare situatie zit. Het slepen met tassen of spullen, verschillende mensen die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur; de campagne helpt om signalen van criminaliteit te herkennen. 

Lees meer…
 Baas van Morgen

Wethouder Pieter van der Zwan kreeg 6 juni voor één dag versterking. In het kader van De Baas van Morgen nam de 16-jarige vmbo-leerlinge Sieta van OSG Singelland in Drachten zijn taken als wethouder van Smallingerland over. 

Op het gemeentehuis kreeg ze een inkijkje in de taken van de wethouder en een ontmoeting met de burgemeester. Ze mocht zelfs even de ambtsketen om, om te voelen hoe het is om Baas van de gemeente te zijn. 

Meedenken
Naast kennismaken met de gemeentelijke organisatie mocht ze meedenken over een aantal onderwerpen die spelen in de gemeente. Zo nam ze een convenant taalstage onder de loep en mocht ze  meedenken over hoe het werken bij de gemeente aantrekkelijk gemaakt kan worden voor jongeren. 

Lees meer…
 
Ingang parkeergarage Raadhuisplein Gewijzigde openingstijden parkeergarages

De openingstijden van parkeergarages Raadhuisplein en Van Knobelsdorffplein zijn veranderd. De nieuwe openingstijden zijn:Maandag tot en met zaterdag 07.00 – 21.00 uurZondag 11.00 – 20.00 uur Uitrijden kan 24 uur per dag.

De nieuwe openingstijden zijn in overleg met de ondernemers uit het centrum bepaald. De tijden sluiten nu beter aan bij de openingstijden van bedrijven in het centrum van Drachten en aan de verwachte parkeervraag van bezoekers. 
 
Zonwering voor een koel huis in de zomer.
 In de zomer willen we de hitte graag buiten houden. Airconditioning of ventilatoren kunnen helpen, maar ze verbruiken energie. Zonwering is een energiezuinige manier om je huis koel te houden. 

Buitenzonwering koelt twee keer beter dan binnenzonwering. Bijvoorbeeld: zonneschermen, luifels, markiezen, screens, buitenjaloezieën en luiken. Met buitenzonwering kun je jouw huis tot wel 10 graden koeler krijgen.

Goede isolatie helpt om de kou in de winter en de warmte in de zomer buiten te houden. Binnen kun je luxaflex, jaloezieën en gordijnen gebruiken en deze overdag dichtdoen.

Planten in de tuin in plaats van stenen zorgen voor verkoeling. Je kunt bijvoorbeeld een boom voor het raam planten of klimop tegen de muur laten groeien. 
Lees meer op Duurzaam Smallingerland.