Nieuwsbrief van de gemeente Smallingerland

26 juni 2024
Nieuwe gemeentedichter Smallingerland  Erik de Boer is voor de komende twee jaar de nieuwe gemeentedichter van de gemeente Smallingerland!

Op donderdag 13 juni is hij benoemd in café Marktzicht in Drachten. Erik is een veelzijdige dichter; hij heeft naast humor ook een stukje theater in zijn voordrachten. Daarnaast verwerkt hij ook actualiteiten in zijn Friestalige gedichten. De andere genomineerden waren Wieger Lindeboom en Bram Zielman. 

Lees meer op onze website
Hoe is het om in Smallingerland te wonen?

De gemeente hoort het graag van alle inwoners.

Het college van B&W heeft ambitieuze plannen voor woningbouw in Smallingerland. Om deze plannen goed vorm te geven, hebben we actueel inzicht nodig in de woningmarkt van Drachten en de omliggende dorpen.

Daarom willen we graag weten hoe onze inwoners Smallingerland als woongemeente ervaren en welke woonwensen ze hebben. Welke soorten woningen moeten we bijbouwen? Voor wie moeten we deze woningen realiseren? U kunt ons helpen door het invullen van de enquête.

Lees meer…
Start project Weren, Kleren, Smeren.  Start project Weren, Kleren, Smeren

Twee zonnebrand dispensers op palen werden zaterdag 15 juni in Opeinde onthuld door sportieve kinderen en wethouder Maria le Roy. Dit gebeurde voorafgaand aan het voetbaltoernooi op Sportpark Douwe Kamp. 

‘Weren, Kleren, Smeren’ is de boodschap die drie sportverenigingen, de basisschool en kinderopvang uit Opeinde de jeugd wil meegeven. De campagne in Opeinde is onderdeel van een groter project in de gemeenten Smallingerland, Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren.

De komende vier jaar werkt GGD Fryslân in deze 3 gemeenten aan huidkankerpreventie, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en met het Nationaal Huidfonds als inhoudelijk kennispartner. Laat de zon maar komen! 

Meer weten over zonbescherming, zonkracht of huidkanker? Ga naar www.voorkomhuidkanker.nl
Zwemmen in open water  Zwemmen in open water

Het weer lijkt de komende weken beter te worden!  Als het dan eindelijk mooi weer is zoeken veel mensen het water op.

Recreëren in en bij het water is leuk, maar het brengt ook risico’s met zich mee.Daarom wijzen we jullie graag onderstaande websites:Wil je meer weten over veilig recreëren in, op en bij het water? Kijk dan op: veiliginenuithetwater.nlWil je weten waar je schoon en veilig kunt zwemmen in onze gemeente? Kijk dan op: zwemwater.nl
Ingang parkeergarage Raadhuisplein  Rink van der Veldeprijs voor Gerard de Jong 

Zaterdag 22 juni is de Rink van der Veldeprijs uitgereikt aan schrijver Gerard Marcel de Jong. Hij ontving de prijs van wethouder Maria le Roy in Restaurant It Polderhûs in De Veenhoop. 

Roman in Bildtse streektaal
De Jong kreeg de prijs voor zijn boek ‘Blau fan dagen, griis fan ônrust’. Het is zijn romandebuut en ook de eerste roman in de Bildtse streektaal. Het boek is volgens de jury ‘een beklemmend en louterend boek dat de lezer laat nadenken over identiteit, de plaats waar je bent opgegroeid en het dilemma van blijven of loslaten en weggaan.’ 

Lees meer…
 
Mantelzorgers in het zonnetje gezet
 In Smallingerland zorgen veel mensen voor hun hulpbehoevende naasten. Gemeente Smallingerland erkent de bijzondere en waardevolle inzet van deze mantelzorgers. Daarom werden zij afgelopen maand extra in het zonnetje gezet met speciale uitjes.

Bijna 280 mantelzorgers namen deel aan activiteiten georganiseerd door Carins, Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (M.O.S.), MeiJo (Kwadrantgroep) en de gemeente Smallingerland.

De mantelzorgers konden kiezen uit diverse uitjes: een boottocht door de Alde Feanen, een keramiekschaal maken, een voorstelling van Queen the Music, of een vegetarische dinerbox voor 2 personen.

Lees meer…
 
Kleren opgeruimd? Lever textiel in!
 Kleding, schoenen, lakens, knuffels of gordijnen die je niet meer gebruikt? Lever het in bij een textielcontainer. Het kan namelijk goed hergebruikt worden. Voorwaarde is wel dat het schoon en droog is. Gooi je ander afval in de textielcontainer dan wordt de hele vracht ingezameld textiel onbruikbaar. Zonde voor alle bruikbare kleding dat alsnog verbrand moet worden.

Stop het textiel dat je kwijt wilt in een gesloten plastic zak. Let op: gebruik hiervoor geen PMD-zak. Die zijn te dun waardoor de zak kan scheuren en het textiel weer vies wordt en dus onbruikbaar. We kunnen dit textiel dan niet meer hergebruiken.

Een textielcontainer vind je bij de ecoparkjes. Kijk op  www.mijnafvalwijzer.nl voor het dichtstbijzijnde ecoparkje.